Woensdag de derde dag metselen .
Onze spierpijn begint al te wennen.

Na een heerlijk, uitgebreid, ontbijt wandelden we naar de bouwplaats. Het uitzicht bij aankomst wordt iedere dag beter! De muren zijn hoger en de pallets met stenen worden minder.

We gingen vanmorgen verder waar we gisteren gebleven zijn. Een lokale aannemer is ook hard aan het werk, samen met ons. Zij 7 man sterk (echt sterk, bedoelen we dan), en wij 12 man sterk. Kortom, een bouwteam wat van aanpakken weet. Dat moet ook wel want er wordt steeds meer van onze spierkracht gevraagd, de muren moeten 14 blokken hoog worden (we zijn nu met het rechter gedeelte op 12) en dan is zo’n blok toch flink zwaar. Vandaag hadden we een paar steigers tot onze beschikking. Afgekeurde aluminium steigers uit Nederland, die hier weer 30 jaar mee kunnen. En, ik moet zeggen, ze zijn een stuk veiliger dan de Oekrainse versie! Dat is namelijk een paar euro-pallets aan elkaar geschroefd, met een plank ertussen (en als je geluk hebt, een stapel blokken in het midden voor de stevigheid.

Het gebouw begint nu echt zijn vormen aan te nemen! +-5 lokalen voor 16 leerlingen, kantoorruimten voor de leraren, douches en toiletten. De huidige school heeft 3 lokalen voor 10 kinderen.

De Oekraïense bouwvakkers zijn ook erg onder de indruk van de prestaties van de vrouwen (vrij ongebruikelijk hier in de bouwwereld). We hebben nu al 2 dagen achtereen een veldboeket gekregen. We durven het niet mee over straat te nemen, omdat de betreffende man het uit allerlei tuinen haalt (dus risico op honden achter ons aan).

Ook was er vandaag een verslaggever van een krant. Hij wilde een paar interviews afnemen en maakte wat foto’s. Hij wilde graag ook de vrouwen interviewen. We hadden Jozef als tolk nodig want hij sprak geen Engels. Hij vroeg naar onze ervaring en naar onze motivatie. Als het goed is komt er zaterdag een stuk in de krant.

Vanavond hebben wij gezamenlijk bij Jozef en zijn gezin gegeten. De ‘gastouders’ gaan dan gezellig mee. Janos, Goulash master, maakte de soep op een vuurtje in een grote pan. Vlees, wortels, aardappels heerlijk. Jo, zeggen ze hier dan! Goed! We kregen ook gevuld brood, taart etcetera. Zoals gebruikelijk weer overdadig veel, wat een gastvrijheid hier!

Groet Jan-Willem & Carolien

 

1DSCN51342DSCN51393DSCN51474DSCN51525IMG 81886IMG 81937IMG 8199